Razarači masnih naslaga




Iako konzumiranjem određenih namirnica u sklopu svakodnevne ishrane možemo postići to da trošimo više kalorija nego što smo njima unijeli u organizam, ne postoji hrana od koje se mršavi. No, postoje namirnice koje nam mogu pomoći u skidanju kalorija i gubljenju kilograma, kao i one koje pospješuju razgradnju masnog tkiva. Mnogobrojna istraživanja su pokazala da neke namirnice mogu pomoći u izgaranju masnoća. Evo samo nekoliko primjera:

Grejp
Ovaj čudesni gorko-kiseli agrum sigurno će vam pomoći želite li se riješiti viška kilograma. Istraživanja su pokazala da pola grejpa dnevno ili čaša svježeg soka od grejpa uz obrok, bez drastičnih promjena u prehrambenim navikama može biti zaslužno za smanjenje količine inzulina u krvi, čime se obuzdavaju potrebe za neprestanim grickanjem. A što manje grickamo tijekom dana, to lakše i gubimo na težini.

Zeleni čaj
Zeleni čaj je doista čudotvorni napitak! Ne samo da sprečava rak te bolesti srca i krvožilnog sustava, već i ubrzava metabolizam. Ako pijete do pet šalica zelenog čaja dnevno, sagorjet ćete 70 do 80 kalorija viška. Nije loše, a i vrijedi pokušati!

Začinjena hrana
Volite ljuto? Onda evo dobrih vijesti za vas: konzumiranje ljute hrane pomaže u bržem sagorijevanju masnoća. Od ljute hrane počinjemo se znojiti i ubrzava nam se broj otkucaja srca, što za posljedicu ima ubrzanje metabolizma. Znači, ručak ili večera u meksičkom restoranu ne mora nužno samo negativno djelovati na vaš plan mršavljenja!

Mliječni proizvodi
Osim što pomaže izgradnju učvrstih kostiju, kalcij također sudjeluje u stvaranju hormona koji vašim stanicama "govori" treba li stvarati još masti ili ne. Zato ne izbjegavajte mliječne proizvode, jer na tržištu već odavno postoje oni s manjim postotkom masnoća – od mlijeka do raznih vrsta jogurta, pa čak i sladoleda.

Voda
Pijte dovoljnu količinu vode dnevno i skidanje viška kilograma neće vam predstavljati problem. Dehidracija usporava metabolizam i može dovesti do želje za slatkom i masnom hranom. Kako bi organizam normalno funkcionirao i ostao zdrav, stručnjaci preporučuju osam čaša vode dnevno.

Cimet
Istraživanja su pokazala da četvrtina žličice cimeta dnevno, konzumirana uz obrok, pomaže organizmu u preradi šećera, a usto smanjuje njihovu razinu u krvi. Ovo je od velike koristi, jer visoki šećer u krvi dovodi do taloženja masti u organizmu. Njime začinite ukusne kolače od jabuka u koje nećete morati dodavati šećer, jer cimet je već sam po sebi sladak i ukusan!