Đumbir – iznimno koristan i zdrav začin

 


Đumbir je biljka iz porodice ljiljana čiji se korijen koristi u ljekovite svrhe preko 5000 godina. Đumbir je porijeklom iz Indije odakle se proširio po cijelom svijetu gdje danas ima široku primjenu: od klasičnog začina, do dodatka s terapeutskim učincima. Korijen biljke koristi se u svježem obliku ili u prahu.

Đumbir se koristi u Kini već više od 2000 godina za liječenje proljeva, mučnine, želučanih tegoba te problema s probavom. U Indiji se đumbir spominje 4. stoljeću prije nove ere kao dio medicine. Prije 2000 godina đumbir je iz Indije donesen u tadašnje Rimsko carstvo gdje je korišten u kulinarstvu te u terapeutske svrhe. U srednjem vijeku je postao popularan kao dodatak slasticama.

National Library of Medicine objavio je članak kako se đumbir koristi najčešće u liječenju smanjenog apetita, mučnine i povraćanja nakon operativnog zahvata, mučnine nakon kemoterapije, želučanih problema, kolitisa, jutarnje mučnine i mučnine u vožnji.

Osim toga, đumbir mnogi koriste za liječenje simptoma infekcija gornjeg respiratornog sustava, bronhitisa, menstrualnih tegoba, artritisa i boli u mišićima. Njegov aromatičan i ljut okus daje karakterističnu pojačanu aromu jelima i pićima pa đumbir treba dodavati u malim količinama kako hrana i piće ne bi postali preljuti.Pozitivni učinci đumbira na zdravlje

U novije vrijeme postoji niz znanstvenih studija koje potvrđuju pozitivne učinke đumbira na ljudsko zdravlje.

Studija provedena u Sveučilišnoj školi Michigan pokazala je da dodaci prehrani na bazi korijena đumbira značajno smanjuju upalne procese na crijevima u roku od mjesec dana od početka korištenja. Znanstvenici ističu da su upalni procesi na crijevima često prva faza u nastanku karcinoma crijeva, što znači da ublažavanje upalnih procesa smanjuje i opasnost od razvoja karcinoma. 

Studija provedena na Sveučilištu Georgia  pokazuje da svakodnevna suplementacija đumbirom smanjuje upale mišića uzrokovane vježbanjem za visokih 25%. Ispitanici su u periodu od 11 dana svakodnevno unosili suplemente na bazi đumbira te radili treninge snage visokog intenziteta. Rezultat studije pokazuje značajno smanjenje boli u mišićima uzrokovane naporima. 

Studija provedena na Rochester Medical Center potvrdila je da suplementacija đumbirom, uz lijekove protiv povraćanja, za 40% smanjuje simptome mučnine nakon kemoterapije. Čak 70% pacijenata koji primaju kemoterapiju osjećaju mučninu, slabinu te povraćanje. 

Znanstvenici sa Sveučilišta Michigan Comprehensive Cancer Center potvrdili su pozitivne učinke suplementacije đumbirom u slučajevima karcinoma jajnika. Izlaganje stanica karcinoma jajnika đumbirovom prahu rezultiralo je uništavanjem stanica karcinoma u svim provedenim testovima. Također, studija je potvrdila da đumbir pomaže i u sprječavanju razvoja obrambenih mehanizama stanica raka pred utjecajem kemoterapije. 

Studija provedena na Sveučilištu Columbia pokazuje utjecaj đumbira na simptome astme. Sastojci đumbira 6-gingerol, 8-gingerol i 6-shogaol sinergijski djeluju s ß-agonistima u opuštanju mišića oko dišnih putova. 

Znanstvenici s tajlandskog Sveučilišta Chiang Mai potvrdili su da konzumacija ekstrakta đumbira značajno utječe na snižavanje povišenog krvnog tlaka. 

Znanstvenici sa Sveučilišta Azad pokazuju da đumbir smanjuje simptome izazvane bolnim menstruacijama. Čak 82% ispitanica je potvrdilo poboljšanje u slučajevima unosa kapsula ekstrakta đumbira 3 dana prije ciklusa. 

Studija provedena u bolnici VALI-e-ASR u Iranu pokazuje da je đumbir učinkovit u liječenju migrena. Đumbir je, kako stoji u zaključku, učinkovitiji od klasičnih lijekova protiv migrena te pritom đumbir ima značajno manje nuspojava od lijekova. Kako konzumirati đumbir?

Ako ste kupili svježi đumbir, njegovu tanku koricu gulite struganjem (kao kod mladog krumpira) kako biste očuvali što više mesa đumbira te izbjegli njegovo cijeđenje. Oguljen đumbir možete narezati nožem ili naribati.

Jačina đumbira u hrani ili piću ovisi o vremenu kad ga dodajete. Ako odlučite đumbir dodati na početku kuhanja, dat će jelu blag okus. No, ako đumbir dodate na kraju budite spremni na njegovu jačinu i oporost koja će prevladati jelom ili napitkom.

Svježe nariban đumbir je izvrsno dodati u limunadu i pustit par minuta da odstoji. Ova ljekovita biljka će limunadi dati dodatnu svježinu. Đumbir možete dodati u rižu, naribati ga po riži i izmiješati – dobit ćete rižu karakterističnog oporog okusa koja će se super slagati uz mesna jela.

Đumbir možete dodati, uz maslinovo ulje i ocat u salate te tako pojačati okus i svježinu svakoj salati. Ako radite pire od slatkog krumpira, dodajte par kapi đumbira, vaš pire će dobiti dodatnu svježinu koja se izvrsno slaže uz sladak okus krumpira. U ovom slučaju možete koristiti i đumbir u prahu. 

Nutritivna vrijednost đumbira

Korijen đumbira na 100 grama ima 80 kcal. Svježi đumbir približno sadrži 2 % bjelančevina, 0.75 % masti, 17 % ugljikohidrata, 1,2 % minerala i 2,4 % vlakana. Od vitamina i minerala đumbir je izvor kalcija, bakra, magnezija, mangana, fosfora, selena, cinka, željeza i vitamina C. No, budući da ga se unosi u jako malim količinama, nije dovoljan za unos potrebnih vitamina i minerala na dnevnoj bazi.

Gingeroli, spojevi koji se nalaze u đumbiru, posjeduju protuupalno, analgetsko, antikarcinogeno i antipiretsko djelovanje. Prisutnost tih tvari vjerojatno je ključ povoljnog djelovanja đumbira na prevenciju i olakšavanje simptoma kroničnih upalnih bolesti.