Deset namirnica koje dokazano štite od rakaMože li vas zdrava prehrana zaštititi od raka? Svjetski fond za istraživanje raka procjenjuje da je oko 34 posto slučajeva raka povezano sa životnim faktorima, uključujući i prehranu. 

Dobre vijesti su da brojne studije pokazuju pozitivne učinke hrane na rak.

Brokula

Štiti od brojnih vrsta raka, uključujući rak pluća, debelog crijeva, dojke, mjehura, prostate.
  • Djeluje zato što... Pomalo gorkast okus brokule – i njezinih rođaka poput prokulice, kupusa ili cvjetače – smatra se glavnim razlogom za impresivne učinke u borbi protiv raka. U laboratorijskim istraživanjima se pokazalo da gorkasti sastojci izotiocijanati i glukozinolati ometaju širenje raka.
Češnjak

Štiti od brojnih vrsta raka, uključujući rak želuca, debelog crijeva, usta i grla.
  • Djeluje zato što... Smrdljivi spojevi češnjaka jaka su sredstva protiv raka. Sve biljke iz obitelji luka, uključujući poriluk i crveni luk, također sadrže te spojeve. U laboratorijskim istraživanjima, kemijski induciran rak prekinut je aktivnim spojevima dobivenima iz alicina (koji dolazi iz češnjaka). Studije na ljudima pokazale su niži rizik od razvoja nekoliko uobičajenih oblika raka kod onih koji su jeli puno češnjaka, u usporedbi s onima koji ga nisu jeli. Kako biste dobili najviše iz češnjaka, nasjeckajte ga ili zdrobite prije upotrebe, te ga jedite sirovog ili kuhajte na laganoj vatri.
Tofu

Štiti od raka dojke i prostate.
  • Djeluje zato što... Izoflavoni koje sadrže zrna soje imaju učinak blagog oponašanja estrogena. To može spriječiti posljedice jačih estrogena, prirodnih i onih iz koji dolaze iz plastike ili pesticida. Zato to može smanjiti rizik od raka koji je povezan s hormonima, i kod muškaraca i kod žena. Azijci koji redovito jedu tofu imaju niži rizik oboljeti od tih vrsta raka. Tofu sadrži i snažan antioksidans koji drži ostale oblike raka na sigurnoj udaljenosti. Tofu i ostala jela od cjelovite soje nude zaštitu, ali izrazito prerađena soja, poput one u dodacima prehrani, nije pokazala jednaki učinak u smanjenju rizika od raka.
Masna riba

Štiti od uznapredovalog raka prostate.
  • Djeluje zato što... Omega-3 masne kiseline u masnoj ribi, poput lososa, skuše ili strijelke, imaju protuupalna svojstva koja mogu smanjiti rizik od agresivnog raka prostate. Muškarci koji redovito jedu masnu ribu imaju niži rizik od oboljenja. Prehrana bogata višestruko nezasićenim masnim kiselinama, kao što su omega-3 masne kiseline, ima manje zasićenih masnoća, koje su povezane s određenim vrstama raka.
Zeleni čaj

Štiti od mnogih vrsta raka, uključujući onaj mokraćnog mjehura, želuca i debelog crijeva.
  • Djeluje zato što... Najvažniji sastojak protiv raka u zelenom čaju je EGCG (epigalokatehin - 3 - galat), snažan antioksidans koji zaustavlja štetu na genetskoj razini u laboratorijskim kulturama. U studijama na životinjama zaustavlja i tumore da formiraju vlastiti dotok krvi, što znači da ne mogu rasti. Zeleni čaj ima manje kofeina od crnog čaja ili kave, ali ako ga pijete u velikim količinama, može izazvati probleme poput nesanice.
Cjelovite žitarice

Štite od raka debelog crijeva i raka dojke.
  • Djeluje zato što... Vlakna koja se nalaze u cjelovitim žitaricama važna su za probavu i hormonalno zdravlje. Vlakna daju debelom crijevu 'posao' i potiču aktivnost dobrih crijevnih bakterija. Prehrana bogata vlaknima može pridonijeti nižim razinama estrogena. Osim vlakana, cjelovite žitarice bogate su spojevima koji su povezani sa smanjenim rizikom od raka. Kupujte cjelovite žitarice s manje soli ili šećera.
Umak od rajčice

Štiti od raka prostate i drugih vrsta raka.
  • Djeluje zato što... Ključni sastojak u rajčicama je likopen, koji sprečava rast stanica raka prostate, te je povezan s nižim rizikom od raka prostate. Zanimljivo, razina likopena znatno je viša kod kuhane rajčice. Još je bolje ako u umak dodate malo maslinovog ulja jer masnoća povećava apsorpciju.
Jogurt

Štiti od raka dojke i debelog crijeva.
  • Djeluje zato što... Probiotici, korisne bakterije koje se nalaze u jogurtu, utječu za zdravlje probave i imunološki sustav. U studijama na životinjama pokazalo se da redovito uzimanje jogurta povećava razine imunoloških spojeva protiv raka, kao što su interferon i tzv. prirodne stanice ubojice. Potražite jogurt koji sadrži žive, aktivne kulture.
Naranče i mrkve

Štite od raka pluća i drugih vrsta raka.
  • Djeluju zato što... Naranče i mrkve bogate su antioksidansima, vitaminom C i beta-karotenom. Sve voće i povrće bogato je antioksidansima koji štite stanice od slobodnih radikala, molekula koje uzrokuju oštećenja koja mogu dovesti do raka. Prehrana bogata voćem i povrćem povezana je sa smanjenim rizikom od raka pluća i ostalih vrsta raka. Pripazite jer se uzimanje beta-karotena u obliku dodataka prehrani nije pokazalo učinkovitim. Zapravo, beta-karoten u suplementima povećava rizik od raka pluća i smrtnost kod pušača, pokazala je velika studija.
Sjemenke lana

Štite od raka dojke i debelog crijeva.
  • Djeluje zato što... Sjemenke lana sadrže lignans, biljne estrogene koji mijenjaju prirodni metabolizam estrogena na način koji može štititi od raka dojke. Poput sve hrane bogate vlaknima, lan ima pozitivan učinak na cjelokupno zdravlje crijeva. Laboratorijska istraživanja su pokazala da lignans, omega-3 masne kiseline i vlakna u lanu pomažu u zaštiti od raka debelog crijeva.