Superhranom otjerajte gripu




Uhvati li vas gripa, skuhajte kokošju juhu s mnogo povrća, kupusa, luka, češnjaka i gljiva, popijte limunadu, a za desert pojedite malo pekmeza od bazge na kruhu.

Uhvatite li gripu ili prehladu, nemojte tražiti antibiotike. Ove bolesti izazivaju virusi, a antibiotici ubijaju samo bakterije. Mnogo više koristi imat ćete od češnjaka. On sadrži alicin, snažan antimikrobni spoj koji djeluje protiv virusa, bakterija i gljivica. Ako to možete podnijeti, svaka tri-četiri sata sažvačite po češanj češnjaka.

Također ga možete nasjeckati na manje komade i gutati kao tabletu ili ih jednostavno dodajte juhi s malo luka. No prije nego što češnjak stavite u juhu, najprije ga nasjeckajte i ostavite neka stoji od 10 do 15 minuta. To će omogućiti oslobađanje njegovih ljekovitih spojeva. Najbolje kod češnjaka jest to da djeluje preventivno, odnosno jača imunitet, ali i olakšava simptome bolesti.

Toplu kokošju juhu trebalo bi jesti što češće. Ona povećava temperaturu u nosu i grlu stvarajući nepovoljno okruženje za viruse, koji više vole hladnije i suše uvjete. Također, udisanje vrućih para kokošje juhe razrjeđuje sluz, pa ju je lakše ispuhati iz nosa. Istraživanja pokazuju da je u tome učinkovitija od obične vruće vode.

Također, istraživanje Medicinskog centra Sveučilišta u Nebraski pokazalo je da juha (i domaća i kupovna) sprečava lučenje bijelih krvnih stanica, takozvanih neutrofila, koji se kod gripe i prehlade oslobađaju u velikom broju i izazivaju začepljenost dišnih puteva. Druga istraživanja pokazala su da je juha od povrća jednako učinkovita.

Luk jedite sirov ili dodajte jelu
Osim češnjaka, i luk je vrlo učinkovito pomoćno sredstvo protiv gripe jer sadrži slične korisne sastojke. Najbolji je svjež, no ako ne možete podnijeti njegovu ljutinu, dodajte ga jelima poput juha, variva i umaka u što većim količinama.

Gljive su ubojice virusa
Gljive mogu pomoći u obrani od tih infekcija i virusa jer podižu prirodni imunitet organizma, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Tufts. Provode se i dodatna istraživanja o tome koliko su gljive učinkovite u liječenju gripe.

Najbolji lijek je bazga
Jedan od najkorisnijih biljnih lijekova protiv gripe je ekstrakt bazgova ploda koji upola smanjuje jačinu simptoma i trajanje bolesti ako se uzme tijekom prvih 48 sati bolesti. Može poslužiti i pekmez ili sok od bazge.

Što češće jedite kupus
Kupus je bogat vitaminom C, vitaminom K i B6, kalijem, kalcijem, manganom, magnezijem i sumporom, beta-karotenom i aminokiselinama koje štite od gripe i prehlade. Još bogatiji hranjivim tvarima je kineski kupus.

Najbolji čajevi protiv gripe
Iako su svi čajevi korisni, u narodnoj medicini osobito se preporučuju čajevi od bazge, bijelog i crnog sljeza, majčine dušice i metvice. Europska komisija preporučuje čajeve od potočarke, đumbira te mlade kore bijele vrbe.

Uzmi domaći sok i med
Virusima gripe i prehlade pogoduje suhoća grla i gornjih dišnih puteva, a puno tekućine tijekom dana može pomoći očuvati vlažnost sluznice. Tada se virusi zadržavaju na njoj pa ih možete ispuhati kroz nos. Osim vode i čajeva dobro je piti sok od naranče jer svaka naranča sadrži po 50 miligrama vitamina C. Boli li vas grlo, može vam pomoći ispiranje toplom slanom vodom. Ili pumpicom štrcnite malo slane vode u nos kako biste ga lakše pročistili.

Lagana prehrana bogata voćem i povrćem pomoći će vam da lakše prebolite gripu, no s jelovnika privremeno izbacite slatku hranu. Šećer usporava bijela krvna zrnca te tako umanjuje njihovu sposobnost pronalaženja i uništavanja virusa. Već i 100 grama šećera (količina koja se nalazi u dvjema limenkama gaziranog soka) smanjuje aktivnost bijelih krvnih zrnaca za čak 50 posto. Voćni sokovi mogu biti jedina iznimka jer oni sadrže dobre fitokemikalije koje jačaju imunitet. Valja izbjegavati kofein i alkohol koji izazivaju dehidraciju, a želite li spriječiti gripu, svaki dan šećite barem pola sata.

Kada potražiti pomoć liječnika?
Uobičajeni simptomi gripe su osjećaj snažne iscrpljenosti, bolovi u mišićima, povišena temperatura, grlobolja, začepljenost nosa i kašalj. Obično prolaze sami od sebe. No ako temperatura traje dulje od četiri dana, teško dišete, jako kašljete, imate iznenadne vrtoglavice ili često povraćate, javite se liječniku.

Žlica meda protiv gripe
Propolis, med i matična mliječ imaju antivirusno djelovanje pa pomažu u sprečavanju i liječenju gripe. Med stvara zaštitni sloj na grlu i smiruje nadražaj na kašalj, a bogat je i antioksidansima koji jačaju imunitet.

Pijte što više limunade
Sok od limuna, osim što je izvor vitamina C, stimulira rad žlijezda slinovnica te ih potiče na lučenje sline koja vlaži usta i grlo te olakšava gutanje. Pijte ga kao limunadu ili dodajte čajevima. Najbolji je u kombinaciji s medom.

Grickajte orahe i bademe
Cink koji ubrzava liječenje najbolje je dobiti iz prirodnih izvora. To su sjemenke bundeve i suncokreta, kikiriki, bademi, avokado, banane, krastavci, kivi, zelena salata, masline, luk, breskve, grašak, špinat, batat, rajčice i orasi.

Jedite zobene pahuljice
Tijekom trajanja gripe rafinirane žitarice trebalo bi zamijeniti cjelovitima. Jedite crni i raženi kruh te smeđu rižu. Osobito su korisne zobene pahuljice jer su bogate beta-glukanom koji je izuzetno učinkovit za jačanje imuniteta.

Začinite hranu hrenom ili cimetom
Začini koji izazivaju suzenje očiju mogu imati isto djelovanje na nos, odnosno potaknuti čišćenje dišnih puteva. Uz obroke kao prilog jedite hren ili senf ili ih začinite paprom ili curryjem. Prema tradicionalnoj indijskoj medicini, cimet, korijandar i đumbir pospješuju znojenje te se često upotrebljavaju za skidanje temperature.