Orasi smanjuju rizik od raka dojke



Znanstvenici su zaključili da su korisni jer imaju više sastojaka koji usporavaju razvoj raka, a to su omega 3 masne kiseline, antioksidansi i fitosteroli.

Od najčešćeg zloćudnog tumora, raka dojke, u Hrvatskoj svake godine umre otprilike 900 žena. Rijetko se javlja prije dvadesetih, a najčešći je između 55 i 70 godine života. Naime, znanstvenici neumorno pokušavaju otkriti što bi moglo smanjiti rizik od oboljenja te bolesti i napokon su došli do novih saznanja.

Tim stručnjaka sa Sveučilišta Marshall u Zapadnoj Virginiji otkrili su da orasi imaju sastojke koji smanjuju rizik od oboljenja. Istraživanje su provodili na laboratorijskim miševima koje su svaki dan hranili orasima.
Orasi imaju više sastojaka koji usporavaju razvoj raka, a to su omega 3 masne kiseline, antioksidansi i fitosteroli.

Ovo istraživanje je još jedan pokazatelj da omega 3 masne kiseline imaju blagotvoran utjecaj na zdravlje, djelujući preventivno protiv srčanih bolesti i smanjujući rizik oboljevanja od raka. Dosad znanstvenici jedino nisu bili sigurni da li i tip omega 3 masnih kiselina iz orašastih plodova i lisnatog zelenog povrća djeluje isto tako dobro na zdravlje kao i iz ribljeg ulja.

Za sve one koji nisu upoznati sa ovom bolešću jer na svu sreću, nisu bili u prilici, nudimo nekoliko općih informacija o raku dojke. Naime, opasnost od ove bolesti povećana je kod žena koje su prvu menstruaciju imale prije dvanaeste godine, koje su imale menopauzu prije pedesete i koje nisu rodile ili su rodile poslije tridesete godine. Nažalost mogućnost se javlja i kod žena kojima je netko od bliskih članova obitelji imao rak te vrste.

Ako osjetite bilo kakvu kvržicu u dojci , ne mora biti ni bolna, provjerite kod liječnika o čemu se radi jer postoji mogućnost da imate rak. Isti je postupak ako imate iscjedak iz bradavice koji je najčešće sukrvava ili krvav, a rjeđe proziran ili zamućen.

Osip, rane na koži dojki i kraste na bradavici, ograničena uvučenost kože iznad tumora, koža dojke koja sliči kori od naranče, crvenilo, oteklina, toplina i bolna osjetljivost tipični su znakovi upalnog oblika karcinoma dojke.

Rak dojke je u početnom stadiju razvoja u pravilu asimptomatska bolest i obično se otkrije slučajno. Ranim otkrivanjem raka dojke prognoza bolesti značajno se poboljšava. Stoga se preporučuje svim ženama starijim od 50 godina da najmanje jednom godišnje učine mamografski pregled dojke, kako bi bile sigurne u svoje zdravlje.