Jeftine namirnice koje smanjuju apetitZdravo mršavljenje ne smije biti i gladovanje. Želite li se riješiti viška kilograma ili masnih naslaga, hrana ne mora biti vaš neprijatelj već vjerni saveznik. Potražite li je na odjelu voća i povrća u vašem lokalnom samoposluživanju, iznenadit ćete se kako sitne promjene u prehrani mogu smanjiti osjećaj gladi i ubrzati metabolizam.

1. Ljuta papričica
Pola žličice mljevene ljute papričice mogli bi vam pomoći da spremni dočekate sezonu kupaćih kostima.
Sastojak koji osigurava vatrenu ljutinu opakoj papričici je kapsaicin, istovremeno zaslužan za smanjivanje osjećaja gladi i podizanje energije. Kod onih koji nisu ljubitelji začinjene hrane, efekt sitosti još će biti jači kao i nedostatak želje prema masnoj, slanoj i slatkoj hrani.
Kapsaicin u tabletama kao dodatak prehrani neće imati jednako uspješno djelovanje, jer jednostavno morate osjetiti žar opake ljute papričice.

2. Cimet
Potvrdu o pozitivnom utjecaju cimeta dokazala je skandinavska studija u kojoj su volonteri jeli puding od riže obogaćen s tri grama cimeta proizvodili manje inzulina nakon jela nego oni koji su ga jeli bez tog mirisnog začina.
A kako je inzulin hormon koji višak šećera pretvara u masnoću, tako je i pomoć pri gubitku kilograma. Snižavanje razine šećera u krvi tako usporava metabolizam i produžuje osjećaj sitosti.
Jednu žličicu cimeta dnevno pomiješajte s jogurtom, voćem i žitaricama ili čak s kavenim napitkom. Posebno je djelotvorno konzumirate li je nakon obroka.

3. Zeleni čaj
Razlog zbog kojeg se zeleni čaj ističe kao saveznik prilikom mršavljenja je katehin, stimulator za topljenje kalorija.
Tri do šest šalica zelenog čaja dnevno ubrzava trošenje energije do 40 posto te povećava potencijal za topljenje masnoća, prvenstveno zahvaljujući kombinaciji flavonida i kofeina. Zeleni čaj, ne samo u toploj već i hladnoj verziji, smanjuje apetit i zbog jednog od oksidansa koji utječe na hormon leptin.

4. Jaje
Najvrednije svojstvo jaja jest visoka kvaliteta proteina s kojom se može mjeriti tek majčino mlijeko. Dva jaja za doručak mogu smanjuju osjećaj gladi i to ne samo do sljedećeg obroka, već i u sljedećih 36 sati.

5. Limun
Prirodno topivo vlakno pekticin upija masnoću nakupljenu u tijelu i usporava poces probave. Ova 'spužva' u sastavu limuna usporava probavni proces zbog čega nam se produžava osjećaj sitosti te smanjuje potreba za nezdravim međuobrocima.
Vitamin C u limunu pospješuje i proizvodnju karnitina – aminokiseline uz kojuse masnoće pretvaraju u energiju.
Uz sve ostale pozitivne utjecaje ovog agruma na zdravlje, ovo je dodatni razlog zbog kojeg biste ga njegov sok i naribanu koricu trebali koristiti u salatama, umacima ili jednostavno u čaši vode.

6. Voda
Čaša vode prije obroka bakin je recept za zavaravanje želuca i samim time manjeg unosa hrane. Tim se trikom možete poslužiti i sigurno će vam pomoći prilikom kontroliranja težine, ali pod uvjetom da ne pretjerate i ne popijete više od pola litre neposredno prije objedovanja.

7. Češnjak
Maleni i neugledni češnjak prava je bomba blagotvornih sastojaka. Uz svoja antibiotska svojstva može se pohvaliti i moćnim utjecajem na mozak, odnosno na onaj dio zadužen za osjećaj gladi. To mu omogućuje alicin, izvor njegovog karakterističnog mirisa i okusa.
Pospješuje i izlučivanje adrenalina čime se ubrzava metabolizam i sagorijevanje kalorija. Sve su to dovoljni razlozi da kralja povrća što češće uvrstite u svoje obroke, u prirodnom izdanju ili u prahu čime ćete izbjeći njegov intenzivan miris.