Maslačak - ljekovita hrana iz prirodeZa maslačak se kaže da je prava proljetna salata iz prirode, koja krijepi organizam poslije dugotrajne zime.

Višegodišnja je zeljasta biljka. U narodnoj medicini koriste se korijen, listovi, cvjetovi i cijela biljka s korjenom. Ljekovitost maslačka je višestruka. Stimuliše apetit i reguliše metabolizam masti u organizmu. U narodnoj medicini se primjenjuje kod takozvanog proljećnog čišćenja krvi.

Poželjno je da se koristi salata od listova maslačka, ali samo prije cvjetanja biljke. Kao i sve druge gorke ljekovite biljke, maslačak, a posebno njegov korijen, povoljno utječe na poboljšanje apetita i varenje.

Blagotvorno djeluje u slučajevima opstipacije i pojave dispesije, odnosno poremećene probave, kod upala žučne vrećice i kamena u žučnoj vrećici, žutici i smanjenog izlučivanja mokraće.

Evo nekoliko recepata za pripremanje ljekovitih napitaka od maslačka, koje ćete zbog njegove gorčine, zasladiti medom.
Sok od maslačka

Najljekovitiji i najdijelotvorniji je svježe iscijeđen sok, koji se preporučuje protiv trbušnih tegoba i za lječenje hemoroida. Cijedi se iz listova i sitno isjeckanog korjena. U čašu mlijeka sipati dvije do tri žlice soka, zasladiti žličicom meda i piti ujutro na prazan želudac dvadesetak dana.
Sirup od maslačka

Sirup od maslačka ima okus meda, a utječe na jačanje organizma, čišćenje krvi i bolju probavu. Priprema se od tri-četiri šalice cvjetova maslačka, dvije litre vode, kilograma meda i soka od dva limuna. Cvjetove prokuhati u vodi, procijediti, a zatim u sok dodati med i sok od limuna. Sok kuhati na tihoj vatri, neprestano miješajući, dok se ne stvori sirup. Sipati u flaše i zatvoriti. Sirup se konzumira tako što se uzima po jedna jušna kašika, dva do tri puta u toku dana.
Čaj od maslačka

Priprema se od dvije žlice osušenih listova, cvjetova i sitno sasjeckanog korjena maslačka. Smjesu preliti šalicom ključale vode, poklopiti i poslije dvadesetak minuta procijediti i zasladiti žlicom meda. Piju se dvije do tri šalice čaja dnevno u slučaju otežanog mokrenja, nagomilavanja suvišne tekućine i za poboljšavanje cjelokupne razmijene materija u organizmu.