Sok od cikle mogao bi pomoći u vođenju aktivnijeg života





Najnovije istraživanje o zdravstvenim prednostima soka od cikle sugerira da od poboljšanih performansi mogu imati koristi ne samo sportaši - njegovo fiziološko djelovanje može pomoći starijoj populaciji s kardiovaskularnim odnosno plućima uvjetovanim problemima u vođenju aktivnog života. Sok od cikle jedna je od najznačajnijih pripovijesti u znanosti o sportu u posljednjih godinu dana nakon što su istraživači University of Exeter ustanovili da omogućuje ljudima do 16% duže vježbanje. Zapanjujući rezultati doveli su do niza sportaša - od nogometaši Premiershipa do profesionalnih biciklista – koji u tome vide vlastitu potencijalnu korist.
U najnovijem sveučilišnom istraživanju u suradnji s Peninsula College of Medicine and Dentistry navode se fiziološke prednosti uslijed konzumiranja soka od cikle koje mogu pomoći mnogo širem rasponu ljudi. U najnovijem istraživanju, objavljenom u časopisu Journal of Applied Physiology, istraživači su razmotrili nizak intenzitet vježbanja i utvrdili da su ispitanici uzimali manje kisika prilikom hodanja - efektivno reducirajući napore smanjili su unos kisika za 12%.

Katie Lansley, doktorski student sveučilišnog odsjeka Sport and Health Sciences i glavna autorica studije, navodi: "Kako starite, odnosno postupno dolazite u stanje koje utječe na vaš kardiovaskularni sustav, količina kisika koju uzimate tijekom vježbanja znatno opada. To znači da čak i jednostavni zadaci poput hodanja za određene ljude jednostavno nisu primjereni. "U ovoj studiji zamjetno je da sok od cikle zapravo smanjuje količinu kisika neophodnog za izvođenje čak i nezahtjevnih vježbi. Spomenuto djelovanje zapravo bi moglo pomoći ljudima da čine stvari koje u suprotnom ne bi bili u stanju učiniti."

Konzumira li se, sok od cikle ima dvije značajne fiziološke posljedice. Prvo, širi krvne žile, snižava krvni tlak i omogućava kvalitetniji protok krvi. Drugo, utječe na mišićno tkivo, čime se smanjuje količina kisika potrebna mišićima tijekom aktivnosti. Kombinirano djelovanje u značajnoj mjeri utječe na izvršavanje fizičkih aktivnosti, bilo da je riječ o naporima niskog odnosno visokog intenziteta. Istraživanje o utjecaju soka od cikle dosad je isključivo provedeno na mlađim ljudima dobrog zdravlja, premda istraživači ne vide razloga zašto sok od cikle ne bi pomogao i drugima. "Premda nismo istražili potencijalne posljedice na stariju populaciju odnosno one sa kardiovaskularnim i plućnim problemima, svakako možemo reći da unutar navedene populacije postoje pozitivni pomaci sa kojima se planiramo pomnije pozabaviti i istražiti", dodaje Katie Lansley.

Sok od cikle sadrži visoke razine nitrata. Najnovije istraživanje pokazalo je da je riječ o ključnom sastojku koji dovodi do porasta u performansama, više no bilo koji drugi sastojak. Profesor Andy Jones, viši znanstvenik na studiji i predvodnik istraživanja o soku od cikle, govori: "U ovoj studiji po prvi puta koristili smo - regularan sok od cikle i sok od cikle sa filtriranim nitratom. Ispitanici nisu znali koji će od dva soka dobiti. Sokovi su izgledali isto, nisu se razlikovali po okusu. Svaki puta prilikom konzumiranja normalnog soka, bogatog nitratima zamijetili smo značajno poboljšanje u performansama, što je izostalo prilikom konzumiranja filtriranog soka - stoga smo svjesni činjenice da nitrat čini aktivni sastojak ".

Izvor: University of Exeter