Čak i malo smanjenje unosa soli u prehrani moglo bi značiti manje srčanih udara, moždanih udara i smrti





Smanjivanje unosa soli u prehrani Amerikanaca za samo pola čajne žličice (ili tri grama) dnevno, moglo bi spriječiti gotovo 100 000 srčanih udara, i 92 000 smrti godišnje, prema novoj studiji. Ovi su učinci jednaki učincima smanjivanja pušenja, i mogli bi SAD-u uštedjeti 24 milijarde dolara troškova zdravstvene skrbi, dodaju istraživači.

Tim sa Kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu (UCSF), Stanford University Medical Centera i Columbia University Medical Centera proveo je ovo istraživanje. Rezultati su se pojavili 20. siječnja u online izdanju New England Journal of Medicine, a izići će i 18. veljače, u tiskanom izdanju tog časopisa. Rezultati tima dobiveni su iz Modela Koronarnih Srčanih Bolesti, kompjutorske simulacije srčanih bolesti među odraslima u SAD-u, koji su istraživači koristili da ukažu na dobrobiti intervencije javnog zdravstva.

"Vrlo skromno smanjenje količine soli, jedva osjetno u okusu hrane, može imati dramatično pozitivne učinke na zdravlje Amerikanaca", rekla je doktorica medicine Kirsten Bibbins-Domingo, glavna autorica studije, izvanredni profesor epidemiologije i medicine na UCSF-u i suravnateljica UCSF-ovog Centra za Ranjive Populacije u općoj bolnici u San Franciscu. "Bilo je iznenađujuće vidjeti jačinu učinka na populaciju, s obzirom na male količine soli koje smo mjenjali", dodala je Bibbins-Domingo.

CHD (Coronary Heart Disease) model otkrio je da bi reduciranje soli za oko 3 grama dnevno (oko 1 200 mg natrija) rezultiralo sa 11% manje slučajeva novih srčanih bolesti, 13% manje srčanih udara, 8% manje moždanih udara i 4% manje smrti. Za Afroamerikance, za koje istraživači vjeruju da su skloniji visokom krvnom tlaku, i da mogu biti osjetljiviji na sol, ovaj stupanj smanjivanja soli mogao bi smanjiti nove slučajeve srčanih bolesti za 16%, a broj srčanih udara za 19%. "Reduciranje soli u prehrani jedna je od onih rijetkih intervencija koje imaju ogroman učinak na zdravstvenu dobrobit, i stvarno štedi velike količine novca. U vrijeme kad se vode tolike javne rasprave o troškovima zdravstvene skrbi za bolesne, evo jednostavnog rješenja, koje se već pokazalo izvedivim u drugim državama", rekao je viši autor studije dr. Lee Goldman, magistar javnog zdravstva, izvršni potpredsjednik za zdravstvo i biomedicinske znanosti i dekan fakulteta Zdravstvenih Znanosti i Medicine na Sveučilištu Columbia.

Američka Zdravstvena Udruga obavještava da je konzumiranje soli među Amerikancima poraslo za 50%, a krvni se tlak povećao za otprilike isti postotak od 1970-ih - usprkos dokazima koji povezuju unos soli sa visokim krvnim tlakom i srčanim bolestima. "Pored svojih neovisnih pozitivnih učinaka na krvni tlak, smanjenje unosa soli može poboljšati učinke većine anti-hipertenzivnih (koji snižavaju visoki krvni tlak) agensa, i smanjiti komplikacije povezane s dijabetesom, pretilošću i bolešću bubrega,“ rekao je ko-autor studije dr. Glenn M. Chertow, profesor medicine i šef odjela za nefrologiju na sveučilištu Stanford. Prema podacima iz vlade, prosječni Amerikanac unosi više od 10 grama soli (4 000 mg natrija) dnevno. Većina zdravstvenih organizacija preporučuje puno manje brojke - ne više od 5.8 grama soli dnevno (2 300 mg natrija), i manje od 3.8 grama za one koji su prešli 40-u. Svaki gram soli sadrži oko 0.4 grama natrija. "Očito je da trebamo smanjiti unos soli, ali pojedincima je teško značajno ga smanjiti, jer većina soli dolazi iz obrađene hrane, a ne iz soljenke", kaže Bibbins-Domingo. "Naše istraživanje pokazuje da bi industrija hrane i oni koji ju reguliraju mogli značajno pridonijeti zdravlju nacije, postigavši barem malo smanjenje količine soli u ovoj obrađenoj hrani."

Ured New York Citya za Javno Zdravstvo i druge državne i lokalne zajednice diljem nacije uvidjele su sol kao značajnu metu za regulaciju. Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg već je uveo opsežne promjene u gradski zdravstveni pravilnik, uključujući smanjenje trans-masti na mjestima gdje se poslužuje hrana, i zahtjev da fast food restorani uvrste broj kalorija na svoje jelovnike. Sada će se grad pridružiti nacionalnom pokretu za smanjenje unosa soli za 25%, na koje se on osvrnuo u današnjem izdanju State of The City magazina.

"Naš projekt ukazuje da bi ova regulacijska nastojanja mogla i poboljšati zdravlje i uštedjeti novac, zbog troškova zdravstvene skrbi koji bi se izbjegli", rekla je Bibbins-Domingo. "Za svaki dolar utrošen u reguliranje soli, mogli bismo uštedjeti 7 - 76 $ za zdravstvenu skrb." Ostali autori studije su Pamela G. Coxson, doktorica znanosti, James M. Lightwood, doktor znanosti, J. Pletcher, doktor medicine, svi sa UCSF-a, i Andrew Moran, doktor medicine, na Columbiji. Studija je dijelom financirana iz donacije American Heart Association Western States Affiliatea i pilot donacije Clinical and Translational Sciences Institutea sa UCSF-a.


Izvor: sciencedaily.com