Kora jabuke snižava kolesterol



Jabuka u prosjeku u kori sadrži 200 miligrama polifenola, a što je kora tamnija, to je više korisnih sastojaka.

Stigla je još jedna potvrda o zdravstvenoj koristi jabuke. Izvještaj naručen od "Horticulture Australia Ltd" katalogizirao je dokazane zdravstvene koristi ovog jedinstvenog voća, uključujući snižavanje kolesterola i rizika od dijabetesa.

Da je jabuka zdrava, misle mnogi, ali istraživanje želi pomoći ljudima da shvate zašto je jabuka zdrav izbor i zašto ju je dobro jesti s korom i koje su sve zdravstvene koristi. Polifenoli iz kore ublažavaju alergije, snižavaju kolesterol i smanjuju salo oko trbuha.

Jabuka u prosjeku u kori sadrži 200 miligrama polifenola, a što je kora tamnija, to je više korisnih sastojaka. Polifenoli iz samo jedne jabuke mogu ublažiti simptome alergijskog rinitisa ili alergije na polen. Postoje i snažni dokazi da igraju značajnu ulogu u metabolizmu te pomažu u gubitku trbušnog sala.

Polifenoli iz tri jabuke smanjuju nivo kolesterola u krvi za pet do osam posto.