Lubenica - ukusno, sočno i niskokalorično voće s brojnim pozitivnim učincima na organizam


ljetna hrana

Ljeto nam donosi lubenice, slasno voće kojem je teško odoljeti. Pošto ima velik broj pozitivnih učinaka na naš organizam, možemo je uvrstiti u kategoriju superhrane. 

Lubenica je izuzetno bogata vodom i elektrolitima, što je čini idealnom ljetnom hranom koja će vam pomoći u borbi protiv žeđi. Ujedno ima vrlo malo kalorija, tek 30 na 100 grama, tako da vam velike količine lubenice neće donijeti kilograme, no trudnice ipak moraju paziti da ne razviju dijabetes.

Uz to, lubenica je bogata fitonutrijentima i antioksidansima koji čuvaju zdravlje, posebno vitamina A, a samo 100 grama lubenice daje 19% dnevnih potreba ovog vitamina koji čuva kožu, pluća i usnu šupljinu.

Pored navedenih antioksidansa, tu su i likopen, betakaroten, lutein, zeaksantin i kriptoksantin, koji učinkovito sprječavaju pojavu raka debelog crijeva, prostate, grudi, pluća i gušterače. 

Kalij u lubenici balansira elektrolite, kontrolira srčane otkucaje i tlak, te je bitan za prevenciju moždanih i srčanih udara.

Za one koji žele iskoristiti sezonu lubenica još više postoji tzv. jednodnevna detoks dijeta s lubenicom. Vrlo je jednostavna – ujutro i navečer treba popiti čašicu jogurta s LGG-om (dobre bakterije), a kroz dan se jede samo lubenica. Može se pojesti i do pet kilograma dnevno.

To je doista fina detoksikacija i preporučujem je dva puta mjesečno. Dan nakon te detoksikacije treba u jelovnik uključiti i drugo voće.