U samo nekoliko jednostavnih poteza svakodnevne namirnice poput ulja, octa i šećera možete oplemeniti novim sastojcima koji će vašim jelima podariti posve drugačiju aromu.
Ulje s aromom ružmarina
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgkgF14gYnV-fG54bfo_tC6-8n8kEWGqp8w0j5gGlEdP2PdXq_EPS2BDWplKcJLyzkP2ANM7vRrj6aj7P-iDPgWFv_IVKPSbaYmXnovV4-XNKNc0Spj2ziZpZlH2EjwwnWX0rmOuMg4pXQ/s400/ulje-i-ocat.jpg)
Aromatizirano ulje izvrsno odgovara kod pripreme mesa, ribe i povrća, a možete ga koristiti za gradele, marinade i pečenja. Za takvo ulje potrebno vam je: 500 ml biljnog ili maslinova ulja, 3 grančice ružmarina, 4 krupno narezana češnja češnjaka, 2 lovorova lista, nekoliko zrna bibera i 1 čajna kašika soli. Sve sastojke stavite u veliku staklenku, zatvorite i svakodnevno protresite po nekoliko puta, a nakon 5 dana procijedite ulje i pohranite ga u staklenu bocu. Po želji možete dodati i mažuran, bosiljak, majčinu dušicu i druge začinske trave, samo vodite računa da ih umjereno kombinirate.
Aromatični šećer
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjb7SDtaxjxKXzz9emhhrIdLAWByeJBIgXr_4mDnYclPum2ZAH-5LwnIqkHQDR_f0qBMr6MjvI-O_R4RNeAT4rrq9jKuESlEQZa9eU62j8vKeNIN7c5us-KUJtZxjzveLLyriC1OwmNJS4/s400/secer.jpg)
Kod pripreme slatkih jela dobro će vam doći kristal šećer kojeg ste aromatizirali cvjetićima lavande ili mahunom vanilije, a možete ga koristiti za tijesta, biskvite, kreme i kekse. Za takav šećer mahunu vanilije stavite u 500 g šećera, zatvorite u staklenku i nakon 2 sedmice dobit ćete izvrstan dodatak slasticama. Šećer s vremenom možete i nadopunjavati, a mahuna vanilije može stajati više od 6 mjeseci. Ako želite pripremiti šećer s aromom lavande u staklenku naizmjenično slažite red šećera, red lavandinih cvjetića, zatvorite i držite 7 dana. Šećer je zatim potrebno prosijati i spreman je za upotrebu.