Prirodna moć jabučnog octa




Jabučni ocat se koristi kao lijek i prevencija mnogih bolesti već stotine godina. U vrijeme Hipokrata, kojeg su mnogi smatrali ocem medicine, ocat su koristili za liječenje mnogih oboljenja. Za vrijeme građanskog rata, ocat su primjenjivali kao antiseptik.


Zbog čega je jabučni ocat toliko poseban? Zašto ga koristiti?

Jabuka ima izvanredna nutritivna svojstva i poznata je kao najzdravije voće. Jabuka sadrži mnoge vitamine i minerale, kao što su pektin, beta-karoten, kalcij, željezo, fosfor i kalij. Osim toga, jabuka je izvor enzima i amino kiselina. Jabuka je glavni sastojak jabučnog octa.

Jabučni ocat je odlično sredstvo za čišćenje organizma. Ocat raskida naslage masti i sluzi u tijelu i na takav način poboljšava zdravlje jetre, bubrega i drugih organa.

Jabučni ocat oksidira krv i smanjuje rizik od visokog krvnog tlaka. Ocat neutralizira patogene bakterije i toksične tvari, koje se mogu unijeti u organizam sa hranom. Jabučni ocat potiče zdravu probavu i rad crijeva.

Provedena istraživanja su pokazala, da jabučni ocat pomaže ojačati srce, stabilizirati razinu šećera u krvi i smanjiti rizik od mnogih vrsta raka. Ocat tjera toksine iz organizma i potpomaže mršavljenju.

Probajte svaki dan popiti dvije do šest čajnih žlica jabučnog octa sa vodom. Jabučnim octom možete poškropiti salatu, povrće itd. Također se može napraviti napitak od jabučnog ocata, vode i meda, koji se pije vruć ili hladan.

Kod kojih oboljenja može pomoći jabučni ocat

Postoji mnogo bolesti, koje možete liječiti sa jabučnim octom. Neke od njih su:

Artritis

Osim toga, što svaki dan pijete nekoliko žličica octa, možete natopiti bolno mjesto sa vrućom otopinom octa i vode (pola čaše octa na tri čaše vode).

Visoki krvni tlak

Kalij, koji se nalazi u jabučnom octu, blagotvorno djeluje na srce i snižava krvni tlak.

Mršavljenje

Nije moguće smršaviti, ako vaš metabolizam ne radi dobro . Jabučni ocat čisti organizam i potpomaže probavi i na takav način utječe na metabolizam, koji sagorijeva masnoće, u mjesto toga da ih talože u tijelu.

Karcinom

Ocat se može koristiti za prevenciju i liječenje karcinoma, jer sprečava rast kancerogenih stanica. Više o tome pročitajte u članku "Ocat i fruktoza protiv raka".

Zatvor

Jabučni ocat sadrži pektin, koji pomaže radu crijeva i sprečava zatvor.

Ovo su samo nekoliko primjera toga, kako se može koristiti jabučni ocat. Prije nego što počnete trošiti teško zarađeni novac na skupe lijekove, pokušajte sa jabučnim octom, koji je jeftin i nema štetnih posljedica.