Riba smanjuje rizik pojave raka debelog crijeva


Ljudi koji jedu puno svježe ribe mogu imati smanjeni rizik pojave raka debelog crijeva a još i niži rizik od pojave karcinoma rektuma, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu American Journal of Medicine.

To je još jedno istraživanje u nizu drugih koja potvrđuju koristi od konzumiranja ribe.

Skupina kineskih znanstvenika proučila je rezultate 41 istraživanja provedenog na području SAD-a, Norveške, Japana, Finske i drugih zemalja između 1990. i 2011. godine koja su mjerila potrošnju ribe i pojavu raka.

"Naši zaključci nakon ovog meta istraživanja sugeriraju da je konzumiranje ribe u obrnuto proporcionalnom odnosu s rakom debelog crijeva i rektuma", napisao je tim predvođen Jieom Liangom iz bolnice za bolesti probavnog sustava u Sianu.

Istraživanje je pokazalo da je redovito konzumiranje ribe povezano s prosječno 12 posto nižim rizikom od pojave ili umiranja od raka debelog crijeva i rektuma. Znanstvenici su utvrdili da su osobe koje su jele najviše ribe imale 21 posto niži rizik od pojave raka rektuma u odnosu na skupinu koja je jela najmanje ribe.

Stručnjaci upozoravaju i da temepratura na kojoj se priprema riba ima utjecaja na rizik pojave raka pa upozoravaju da postoje dokazi da hrana s roštilja koja se peče na visokoj temperaturi može čak i povećati rizik od pojave karcinoma.