Tunjevina - jedna od najzdravijih namirnicaTunjevina smanjuje simptome depresije, jača imunološki sustav i štiti srce

Tunjevina je jedna od najzdravijih namirnica koje trebate dodati u vašu svakodnevnu prehranu. To je izvrstan izvor visokokvalitetnih proteina, a sadrži malo masnoća. Ona je bogata hranjivim tvarima, jer sadrži minerale poput kalija, selena i magnezija.

Osim toga, bogata je vitaminima B kompleksa i omega-3 masnim kiselinama koje su od ključnog značaja za zdravu prehranu. Tunjevina je korisna za naše zdravlje na puno načina. Ona smanjuje simptome depresije, jača imunološki sustav, štiti srce, poboljšava zdravlje mozga i ublažava bolove u zglobovima. Plodovi mora, pogotovo tuna, jedini su prirodni izvor DHA i EPA, posebne vrste omega-3 masnih kiselina koje poboljšavaju zdravlje srca i mozga.

Zdravstvene prednosti tunjevine su:

Sprječava rak

Vitamin E i selen u tunjevini spriječit će neke oblike raka kao što su rak gušterače i rak svakog organ u probavnom traktu kao što su usta, želudac, jednjak, grkljan i debelo crijevo. Omega-3 masne kiseline prisutne u tuni sprječavaju rak dojke, a snižavaju rizik od leukemije.

Održava zdravlje očiju

Stanje koje se zove makularna degeneracija, koju uzrokuje pogoršanje vida, glavni je uzrok sljepoće kod ljudi starijih od 50 godina. Omega-3 masne kiseline prisutne u tunjevini sprječavaju pojavu ovog stanja.

Gubitak kilograma

Pedeset posto dnevne potrebe proteina možete dobiti iz male porcije tunjevine, što čini samo 110 kalorija. Zamjenom masnih jela s tunjevinom učinkovito možete kontrolirati svoju težinu. No, gubitak težine ovisi i o načinu potrošnje, pa konzumiranje tunjevine s majonezom neće dovesti do gubitka kilograma.

Detoksikacija

Selen prisutan u tunjevini je važan sastojak u proizvodnji glutation peroksidaze. Ovaj bitni antioksidans potreban nam je za zdravu jetru. Jetra je organ čija je funkcija detoksikacija i oslobađanje tijela od štetnih tvari kao što su pesticidi, lijekovi i teški metali.

Štiti srce

Konzumacija tunjevine uzrokovat će značajan pad rizika od srčanožilnih bolesti. Omega-3 masne kiseline također pomažu u smanjenju krvnih ugrušaka i sprječavaju pojavu srčanog i moždanog udara. Tunjevina također sprječava upale i stvaranje krvnih ugrušaka zbog kolesterola.

Zdravlje mozga

Konzumiranje tunjevine kao dio redovne prehrane pomoći će vam da spriječite pojavu kognitivnih i Alzheimerove bolesti. To je zato što omega-3 masne kiseline sprječavaju upale i potiču dotok krvi u mozak. Niacin prisutan u tuni također igra važnu ulogu u odgađanju kognitivnih propadanja te smanjuje vjerojatnost za dobivanje Alzheimerove bolesti. 


Preporučavamo slijedeće blogove: