Je li ovo tajna zdravog i mladolikog izgleda?



Čaša ovog napitka možda nalikuje zelenoj vodi iz ribnjaka, no čini se kako je upravo voda s klorofilom novo čudotvorno piće jer, prema riječima znanstvenika, ima cijeli niz prednosti za zdravlje.

Klorofil je tamnozeleni pigment koji se nalazi u biljkama i algama te im daje njihovu prepoznatljivu zelenu boju. Klorofil je također bitan za proces fotosinteze, tijekom kojeg biljke pretvaraju sunčevu svjetlost u energiju koja se može koristiti.

Klorofil ima sličnu molekularnu strukturu kao i hemoglobin – supstanca koja čini krv crvenom i koja je odgovorna za prijenos kisika u tijelu. Zagovornici tvrde da konzumirani klorofil razrijeđen vodom u organizmu može poboljšati učinkovitost prijenosa kisika, i kao rezultat toga, dati vam više energije i poboljšati opće stanje.

Znanstvenici također tvrde kako je klorofil snažan antioksidans koji može zaštititi od karcinoma, ima antiseptičko i protuupalno djelovanje, pomaže regulirati probavu i pruža odličan izvor magnezija, vitamina K, vitamina C, folne kiseline, željeza, kalcija i proteina. Osim toga, klorofil pomaže pri ostvarenju zdravog probavnog trakta, a smatra se i kako je odličan u liječenju lošeg zadaha.

Stručnjak za zdravlje James Duigan, među čijim klijenticama su i modeli Rosie Huntington Whiteley i Elle Macpherson, kune se u blagotvornost klorofila: 'Koristimo kapi klorofila u vodi kako bismo ljude održali alkalnima. Prehrana bogata nezdravom hranom remeti pH ravnotežu u tijelu, čineći ga kiselijim, što može dovesti do nesanice i debljanja. Upravo su alkalne stvari vrlo bitne za uspostavu nove ravnoteže. Također smo otkrili kako smanjenje kiselosti smanjuje upalu i čini da se osjećamo zdravijima i energičnijima.'

Klorofil se u izobilju nalazi u zelenom, lisnatom povrću, stoga bi takve namirnice svakako trebalo u što većoj mjeri uključiti u prehranu, ili pak nekoliko kapi klorofila dodati u čašu vode dva puta dnevno te napitak konzumirati u redovitim intervalima.