Sedam namirnica koje morate uvrstiti u svoju prehranu


1. Brokula štiti od raka. 
Spada u biljke iz porodice krstašica koje su bogate fitokemikalijom sulforofanom, spojem specifičnim po intenzivnom mirisu i ljutkastom ukusu zbog čega ih velik broj ljudi izbjegava u svakodnevnoj prehrani. U istu skupinu spadaju kelj, karfiol, kupus i korabica. Važan je izvor i ostalih antioksidansa koji pomažu u zaštiti zdravih stanica od oštećenja prouzročenih slobodnim radikalima. Kad je ostalo povrće u pitanju, stručnjaci se slažu da je sirovo najbolje jer se iskuhavanjem "ispiru" hranjive tvari.

2. Cjelovite žitarice za zdravlje kardiovaskularnog sustava. 
Osim što su bogate antioksidansima i vitaminima, njihova snaga leži u bogatstvu dijetalnim vlaknima koja štite od povišenog kolesterola te reguliraju razinu šećera u krvi što može biti prevencija dijabetesa. Zob valja posebno istaknuti kao jedinstvenu namirnicu koja sadrži avenatramide, antioksidanse koji su odlična zaštita od ateroskleroze.

3. Jagode i ostale bobice za mozak i kosti. 
Ne samo da su dobre za dugovječnost i održanje zdravlja nego poboljšavaju kvalitetu života u kasnijim godinama. Bobice su pune antioksidansa koji štite od slobodnih radikala, a antocijanin je posebno koristan u održavanju moždanih funkcija, ravnoteže i mišićne mase.

4. Crna čokolada protiv upala. 
Tamna čokolada smanjuje upale zahvaljujući flavonoidima, spojevima koji također imaju svojstva antioksidansa i pomažu u sprečavanju stvaranja krvnih ugrušaka. Smanjenje upala jedan je od ključnih trikova za dugovječnost jer su one u mnogome odgovorne za odumiranje stanica i brže starenje.

5. Rajčice za prevenciju raka. 
Izvrstan su izvor likopena, nutrijenta koji se bori protiv masnoća, ali i nekih vrsta raka poput raka prostate, pluća te želučanih tumora.

6. Rotkvice i repa za vitkiji stas
Istraživanja su pokazala da su rotkvice bogate betainom, spojem povezanim s nižom razinom upala koji ubrzava metabolizam i pokreće sagorijevanje masnoća.

7. Orasi. 
Ovo voće bogato je alfalinolenskom kiselinom koja je jedna vrsta omega 3-masnih kiselina, a također je se povezuje s manjim brojem upala