1. Brokula štiti od raka.
Spada u biljke iz porodice krstašica koje su bogate fitokemikalijom sulforofanom, spojem specifičnim po intenzivnom mirisu i ljutkastom ukusu zbog čega ih velik broj ljudi izbjegava u svakodnevnoj prehrani. U istu skupinu spadaju kelj, karfiol, kupus i korabica. Važan je izvor i ostalih antioksidansa koji pomažu u zaštiti zdravih stanica od oštećenja prouzročenih slobodnim radikalima. Kad je ostalo povrće u pitanju, stručnjaci se slažu da je sirovo najbolje jer se iskuhavanjem "ispiru" hranjive tvari.
2. Cjelovite žitarice za zdravlje kardiovaskularnog sustava.
2. Cjelovite žitarice za zdravlje kardiovaskularnog sustava.
Osim što su bogate antioksidansima i vitaminima, njihova snaga leži u bogatstvu dijetalnim vlaknima koja štite od povišenog kolesterola te reguliraju razinu šećera u krvi što može biti prevencija dijabetesa. Zob valja posebno istaknuti kao jedinstvenu namirnicu koja sadrži avenatramide, antioksidanse koji su odlična zaštita od ateroskleroze.
3. Jagode i ostale bobice za mozak i kosti.
3. Jagode i ostale bobice za mozak i kosti.
Ne samo da su dobre za dugovječnost i održanje zdravlja nego poboljšavaju kvalitetu života u kasnijim godinama. Bobice su pune antioksidansa koji štite od slobodnih radikala, a antocijanin je posebno koristan u održavanju moždanih funkcija, ravnoteže i mišićne mase.
4. Crna čokolada protiv upala.
4. Crna čokolada protiv upala.
Tamna čokolada smanjuje upale zahvaljujući flavonoidima, spojevima koji također imaju svojstva antioksidansa i pomažu u sprečavanju stvaranja krvnih ugrušaka. Smanjenje upala jedan je od ključnih trikova za dugovječnost jer su one u mnogome odgovorne za odumiranje stanica i brže starenje.
5. Rajčice za prevenciju raka.
5. Rajčice za prevenciju raka.
Izvrstan su izvor likopena, nutrijenta koji se bori protiv masnoća, ali i nekih vrsta raka poput raka prostate, pluća te želučanih tumora.
6. Rotkvice i repa za vitkiji stas.
6. Rotkvice i repa za vitkiji stas.
Istraživanja su pokazala da su rotkvice bogate betainom, spojem povezanim s nižom razinom upala koji ubrzava metabolizam i pokreće sagorijevanje masnoća.
7. Orasi.
7. Orasi.
Ovo voće bogato je alfalinolenskom kiselinom koja je jedna vrsta omega 3-masnih kiselina, a također je se povezuje s manjim brojem upala